Натискът върху долара остава и след като трейдърите прочетоха данните за индекса на института ISM, проследяващ активността в американските фабрики. Той е понижил нивото си от 56.9% през октомври на 56.6% през ноември, при очакван далеч по-малък спад до 56.8%.

Това даде тласък на еврото, което вече купува $ 1.3084 за единица при обменен курс от $ 1.3030 тази сутрин и достижение от над $ 1.31 в обедните часове.

На фона на слабия долар силно поскъпва и петролът, който добавя долар и половина до $ 85.69 за барел. Сортът брент се котира при $ 87.24 за барел.

Резките ръстове на световните индекси се запазват с перспектива немският DAX да завърши над 6 846 пункта, а DOW JONES - високо над 11 хиляди пункта, още повече, че 60 минути след отварянето на пазара продължава да удържа преднината от 194 пункта. Дават му я акциите на авиопревозвачите и банковия сектор. 

16:50 часа

Позитивни новини от пазара на труда събудиха Америка. Частният сектор намери работа на нови 93 хил. души през ноември, което е най-големият месечен скок от много време насам. В същото време осезаемо е нарастнала производителността в различните сектори на икономиката. 

Силни данни излязоха и от Великобритания, където промишлената активност е ускорила темпа си през ноември, достигайки до най-високото си ниво от 1994 година насам. 

Така интригата накъде ще тръгне пазарът в щатите бе прелюбопитна, още повече, че вчера борсовите индекси на Wall Street претърпяха неприятни загуби. Първите им движения днес са в посоката нагоре.

DOW JONES INDUS. AVG качва 1.60% до 11 182 пункта.
S&P 500 INDEX добавя 0.98% до 1 199 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX расте с 1.86% до 2 545 пункта.

На зелено продължава да протича търговията и в Европа, където инвеститорите се окуражиха от данните, отразяващи позитивни тенденции в глобалната икономика и така водещите индекси растат между 1% и 2.27%.

15:30 часа

Спот цената на златото достигна $ 1396.60 за тройунция в средата на сесията на европейските пазари или с 0.84% повишение от вчера.

 

С отблъскването на еврото от последното дъно, което достигна спрямо долара вчера, привлекателността на златото като хедж инвестиция нарасна.

 

Днес цената на златото се възползва от това, че еврото се възстановява от 11-седмично дъно спрямо долара, движение на валутната двойка, което обикновено дава подкрепа на ценния метал.

 

Търгуваните в евро фючърси на ценния метал достигнаха исторически връх от 1 070.11 евро за тройунция.

 

Вложенията на най-големия в света публично търгуван фонд за инвестиции в злато - New York's SPDR Gold Trust нараснаха вчера до 1 286.603 тона, след като се понижиха леко през ноември, по данни на Reuters.

 

Междувременно основните европейски фондови индекси поскъпват. В Лондон FTSE качва с 1.61%, до 5 617.22 пункта, германският DAX нараства с 1.97%, до 6 819.92 пункта, а френският CAC40 се увеличава с 0.54%, до 3 656.46 пункта.

 

Покачването на фондовите индекси в Европа оказва силна подкрепа на еврото. Единната валута прави възходяща корекция спрямо американските пари, като покачва с 1.04% , до 1.3115 долара, след като поевтиня с над 1% вчера.

 

Ръстът на европейските индекси дава индикации за нарастване на апетита за риск и съответно инвестициите в рискови активи като австралийските долари, които традиционно се хеджират в злато.

 

Днес австралийските пари се покачват с 0.41% , до 0.9639 американски долара, като за това влияние оказват и силните данни за развитието на китайската икономика.

 

Докато слабото евро и дългосрочното засилване на долара обикновено оказват натиск върху цената на златото. И златото и доларът може да поскъпват едновременно при високи рискови очаквания на пазара, което се видя добре през второто тримесечие на тази година. И това дава надежда на част от инвеститорите за ново рали на цената на златото.

 

Силен стимул за поскъпването на метала идва от спекулациите за засилване на търсенето му в Китай. Междувременно Китайското министерство на индустрията и информационните технологии обяви, че страната, която е най-големият производител на злато в света, е добила 28.735 тона от метала през октомври, което е с 5.3% по-малко от добива през септември, въпреки че представлява покачване с 9% на годишна база.

 

Очаква се икономическият растеж на Индия да достигне 8.75% през тази година. Това, заедно със силните резултати на китайската икономика засилват опасенията за ускоряване на инфлационните процеси в тези страни.

 

Китай и Индия са най-големите пазари на метала, като търсенето на златни бижута в Индия през третото тримесечие нараства с 36%, а в Китай с 8%, достигайки 285.8 тона или около една трета от общото световно потребление, според данните на Световния златен съвет.

 

11:30 часа

Европейските пазари стартираха новия месец с повишения, подкрепени от добрите данни за продажбите на дребно в Германия и в еврозоната. Позитивен ефект върху пазара имаше и изказването на президента на Европейската централна банка Жан Клод Трише от вторник, в което той подчерта, че възможността финансовата институция значително да увеличи покупките си правителствени облигации остава отворена. Той подчерта, че инвеститорите не трябва да подценяват възможностите на ЕЦБ за въздействие върху дълговата криза в еврозоната.

 

В същото време пазарите остават нащрек за възможността за провал на готвената от Португалия предлагане на облигации на стойност 500 млн. евро. Като тези опасения подхранват спекулациите, че това е следващата страна, която ще получи спасителен заем от ЕС.

 

Въпреки тези спекулации търсената доходност за португалските облигации с 10 годишен матуритет остава стабилна, като в първия час на европейската търговия е средно 6.7% или само с 1 базисен пункт над вчерашните нива, което ясно показва спокойствието привнесено от изказването на Трише.


В първия час на сесията водещият борсов индикатор в Лондон FTSE 100 се качва с 0.89%, до 5 577.55 пункта. В Берлин DAX нараства с 1.16%, до 6 765.95 пункта.

 

След като се покачи до 3 653.18 пункта в началото на сесията, френският CAC 40 тръгна надолу и пада с 0.26%, до 3 627.37 пункта, воден от акциите на водещата френска компания за продажби на дребно Carrefour, чиито акции поевтиняват с 8.84%, след като дружеството понижи очакванията за финансовите резултати за 2010 г. заради еднократни разходи свързани с пазара в Бразилия, на стойност 550 млн. евро., които ще се отразят на неоперативните приходи.

 

Доларът продължава да се движи с понижение от вчера, спрямо европейските пари, като поевтинява с 0.70%, до 1.3070 EUR/USD, под натиска на възобновения апетит за риск.

 

8:20 часа

 

След като вчера доларът удари нов двумесечен връх спрямо еврото, днес по време на азиатската сесия има възходяща корекция на единната валута, която поскъпва с 0.36%, до 1.3030 долара.

 

Във вторник еврото поевтиня спрямо американските пари с 0.27%, до 1.2981 долара, падайки под психологическата граница от 1.30 долара за първи път от средата на септември.

 

Американските пари падат и спрямо паунда и йената, което показва нарастване на апетита за риск и е индикатор за добър старт на европейските пазари днес. Паундът поскъпва с 0.15%, до 1.5582 долара, а американската валута пада с 0.56%, до 83.7850 йени.

 

Краткосрочните фючърси на американския лек суров петрол се търгуват с 0.40% повишение спрямо вчера, до 84.45 долара за барел, като за поскъпването на суровината своето влияние имат и ограниченията въведени върху добива в Мексиканския залив, заради разлива от платформата на BP. И въпреки че ограниченията бяха премахнати се очаква нивата на добива да останат под тези отпреди разлива най-малко до 2012 г.

 

Днес пазарите в Азия започнаха новия месец разнопосочно, като NIKKEI 225 покачва с 0.31%, до 9 968.07 пункта. Хонгконгският HANG SENG пък пада с 0.38% , до 22 921.49 пункта, заради политиката на Китай за ограничаване на ръста на инфлацията и съответно на вътрешното потребление. Китайският CSI 300 пък пада с 0.02%, до 3136.28 пункта.

 

Американските пазари приключиха вчерашния ден и месец ноември с понижения, основно под натиска на опасенията за разрастване на дълговата криза в Европа, които водят до предпазливост и закриване на дълги поизции от страна на инвеститорите.

 

Позитивен ефект, който ограничи загубите оказа новината, че Барак Обама се е съгласил да преговаря с републиканското мнозинство в Конгреса за запазване на данъчните облекчения въведени от Буш за богатите. Причина за реакцията на пазара е, че евентуалното премахването на облекченията ще доведе до повишаване на данъчната тежест върху приходите от акции и дивиденти.

 

В същото време икономическите данни от САЩ са като цяло позитивни и най-вече резултатите от старта на сезона на новогодишното пазаруване, така че декември може да се окаже силен месец за фондовите индекси Зад океана.

 

Вчера индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.4%, до 11 006.02 пункта, като 20 от 30-те компонентни индекса за различните сектори отбелязаха спад.

 

Загубите бяха водени от книжата на Bank of America, чиято пазарна капитализация намаля с повече от 3%.

 

Така Dow приключи ноември със спад от 1%, като това е първото му понижение на месечна база от август насам.

 

Вчера широкият S&P 500 се понижи с 0.6%, до 1 180.55 пункта, губейки 0.2% през ноември, а Nasdaq Composite падна с 1.07%, до 2 498.23 пункта, поевтинявайки с 0.4% на месечна база.

 

Американския дълг също поевтиня през ноември, като търсената доходност за държавните облигации с 10-годишен падеж нарасна с 0.14%, което е трето поредно месечно увеличение и в момента доходността на американските облигации е по-ниска от тази на германските.

 

С оглед на понижението на фондовите индекси и ограничения апетит за риск, ноември беше добър месец за суровините, които се използват като средство за хедж.

 

Краткосрочните фючърси на петрола поскъпнаха с 3.2%. А въпреки спада на цената на златото, през по-голямата част от месеца, историческият връх, който достигна ценният метал в началото на ноември доведе до месечен ръст от 2.1%.