Гръцката криза най-вероятно ще забави приемането на страните от развиваща се Европа във валутния съюз. Това показва анкета на "Ройтерс" сред 44 водещи финансови анализатори.

Според тях България, Румъния, Чехия и Полша ще се присъединят в еврозоната през 2015 г., а с най-добри позиции е Естония, за която прогнозите са това да стане през 2011 г.

През есента на миналата година те очакваха балтийската република да приеме еврото през 2012 г. Според анализаторите политиците от съюза ще следят по-стриктно за изпълнението на маастрихтските критерии, за да се уверят, че евентуалното им изпълнение лежи на солидна икономическа основа.

"Държавите от валутния съюз ще трябва да са уверени, че не вкарват "новата Гърция" в клуба", коментира Диего Искаро, икономист от IHS Global Insight. Други анализатори твърдят, че въпросът не е кой ще се присъедини към съюза, а кой ще го напусне. Според проучването единствено Естония ще успее да спази плановете си за присъединяване към еврозоната. Финансовият министър на страната Юрген Лиги заяви през миналата седмица, че очаква приемане на еврото през 2011 г.

Условието за поддържане на бюджетния дефицит под 3% от БВП е най-трудно постижимо за кандидатстващите държави, смятат запитаните икономисти.

Полша, която е най-добре представящата се икономика от региона, регистрира бюджетен дефицит от 7.2% от БВП. Плановете на правителството за влизане във валутния механизъм ERM-2 до 2012 г. бяха определени от някои анализатори като прекалено амбициозни. Що се отнася до Чехия, участниците в анкетата посочват липсата на политическа воля като най-голяма пречка по пътя й към валутния съюз.

Контролирането на инфлацията се определя като един от основите проблеми пред България и Румъния. Условието е тя да не превишава с повече от 1.5 процентни пункта средната за трите членки на ЕС с най-ниска инфлация. Именно това изискване попречи на Литва да се присъедини към еврозоната през 20097 г.

Опасенията за девалвация на валутите на някои държави от балтийския регион вече са намалели. Според проучването на "Ройтерс" имено някоя от тях ще е следващата приета във валутния съюз. Анализатори определят като плюс за държавите от региона подкрепата от страна на Европейската комисия и Швеция.

Допълнително увеличение на съюза през следващите няколко години изглежда  неправдоподобно, показва анкетата. Изключение прави само Хърватия, която може да се присъедини към еврозоната през 2012 г. Според проучването Турция, Албания и Босна ще трябва да изчакат още едно десетилетие до присъединяването им към Европейския съюз.