Ромските лидери се обявиха против Facebook и заплашиха, че ще забранят на непълнолетните роми да влизат в социалната мрежа, защото тя им влияела пагубно на морала и дори способствала за трафика на деца и жени.

 

По Гергьовден, когато се събират старейшините на съвещание, ще бъде обсъдена пълна забрана за непълнолетните роми да ползват интернет. Това съобщи Митко Доков от Бургас, който е председател на Областния ромски съюз и член на Мешерето, пише „Монитор“.

 

Доков смята, че Facebook е най-сигурният начин за трафик на хора. Бургаският ромски лидер се обяви срещу ползването на популярната социална мрежа в ромските домове по време на форум в интерхотел „България“.

 

Той свързва забраната с идеята за запазване на моралните ценности в ромската общност.

 

Доков твърди, че в Турция дори се подготвя такъв законопроект. Затова той смята с предложението да бъдат запознати и народните представители от региона.

 

Според него на изкушенията били подложени не само невръстни момичета и момчета, но и семейства с дългогодишен брак. Много от разводите сред ромите били предизвикани именно от ухажвания в социалната мрежа.

 

В региона на Бургас имало и роми, които не ползвали социалната мрежа, тъй като вярата им забранявала да използват компютър. Те също били противници на това, което се случва в интернет и социалните мрежи.