В разгара на масовите протести на населението срещу резкия скок на цената на електричеството, парламентът на България отхвърли проекта за строителство на нова атомна електроцентрала край Белене.

На руската „Росатом”, която се готвеше да реализира проекта, остава да се надява на преразпределение на политическите сили в страната, пише вестник “РБК Дейли”. Засега руската държавна корпорация се опитва да си върне вече изразходваните средства.


Народното събрание на България вчера гласува срещу възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене”, основен изпълнител на което се явява „Атоменергопроект”, част от „Росатом”.

 

Миналата година българските власти замразиха проекта, но страната е изправена пред вълна от протести, хората са недоволни високи цени на електроенергията и смятат, че е необходимо да се изгради нова ядрена централа. Това показаха резултатите от проведения референдум по въпроса.

 

Вчерашното решение е абсолютно предсказуемо, защото е дело на същите хора, които замразиха проекта миналата година,“ - казва шефът на AtomInfo Александър Уваров. Въпреки това, шансовете остават. "България - изключително проатомна. АЕЦ произвежда невероятно евтина енергия, което е важно за такава относително малка държава", - обяснява експертът.

Междувременно ситуацията около АЕЦ „Белене“ вече струва поста на член на българското правителство. След предсрочните избори в България ще има нов парламент и това може да промени напълно перспективите за атомната електроцентрала.

 

От "Росатом" в момента съдят България за изразходваните средства. "Ние сме в арбитраж в съда Париж и ще продължим да защитаваме позицията си в този процес", казаха вчера от корпорацията.

 

Размерът на обезщетението може да достигне до един милиард долара (разходите за изграждане на централата се оценяват на 6.4 милиарда евро). "Също така е възможно да се използва оборудването, подготвено за АЕЦ" Белене "(например, вече е завършения реактор) за нови мощности в АЕЦ" Козлодуй "- допълва Александър Уваров.