Натаниъл Ротшилд, бъдещият пети барон от фамилията заявява пред информационната агенция Bloomberg, че планира да изгради един от най-големите холдинги в света на производството на въглища.

Член на фамилията Ротшилд, която финансира със спекулациите си на европейския пазар на злато войната на Британската империя срещу Наполеон, той управлява струващо 3 милиарда щатски долара поглъщане, което ще създаде най-големият износител на въглища за Китай.

 

Кой е Натаниъл Ротшилд

 

Роден е през 1971 г. Името на Натаниъл Ротшилд се свърза с повече от десетгодишен опит в хедж-фондовете и мрежа от връзки, която показва „кой кой е на пазара на суровини“. Той е приятел с Иван Глазенберг, шеф на най-големия търговец на стоковите пазари - Glencore International, съветва руския алуминиев милиардер Олег Дерипаска и е член на борда на Barrick Gold, водещата компания за добив на злато в света.

"Няма глобална въглищна компания днес" заявява Ротшилд пред
Bloomberg "Липсва Barrick Gold във въглищата. И това крие големи възможности."

Ротшилд търси нови попълнения към портфейла си от минни дружества, след като новооснованото от него дружество с инвестиционна цел Vallar увеличи капитала си с 1.1 милиарда щатски долара с публично предлагане в Лондон през юли. След това със сделка, обявена на 16 ноември Vallar придоби 25 процента от Bumi и 75% на Berau Coal Energy - вoдeщите индонезийски производители на въглища .

Преди да основе Vallar, Ротшилд е работил в хедж-фонда Atticus Capital в Ню Йорк, който е донесъл почти $ 7.0 милиарда на инвеститорите си. По време на работата си в Atticus Ротшилд се потапя в стоковия пазар и се запознава с някои от най-влиятелните хора в бранша.

Ротшилд е единственият син на британския финансист Лорд Яков Ротшилд, 4-ти барон Ротшилд, бивш банкер и колекционер на произведения на модерното изкуство.

 

Да завършиш Итън

 

Младият Ротшилд учи в Итън, английско частно училище, което е възпитало 19 британски министър-председатели и там завързва връзка с принцеса Флоранс фон Прусен, пра-пра-внучка на последния германски император Кайзер Вилхелм II, според публикация на британския в-к "Дейли мейл".

След това учи история в Оксфорд и се присъединява към екипа на контролираната от фамилията инвестиционна банка Lazard, където бива въведен в света на топ-финансите по време на честите пътувания с баща си в Ню Йорк.

"Аз се познавах от много, много ранна възраст с повечето големите магнати на Уолстрийт", споделя Натаниъл Ротшилд.

 

Големият удар

 

Според Bloomberg по време на едно такова посещение в Ню Йорк, инвестиционната банка Gleacher & Co предлага на младежа работа като анализатор и там той се среща с основателя на инвестиционен фонд Atticus, където постъпва на ръководна длъжност през следващата година.

 

Името на хедж-фонда идва от героя Атикус Финч в романа на Харпър Лий "Да убиеш присмехулник“. От фонда, като активен акционер притискат американската минна компания Phelps Dodge да си намери купувач като разпредели печалбата от сделката като дивидент. Това става факт през 2007 г., когато дружеството е придобито от конкурентната Freeport-McMoRan. Сделката носи на Atticus печалба от 520 милиона долара и според думите на самия Ротшилд е най-успешната му докато е във фонда.

 

Докато е в Atticus Ротшилд се запознава с Дерипаска. Според Bloomberg двамата за първи път се срещат в Париж през 2002 г. на официално събитие, на което те са най-младите от присъстващите. Така след като се запознават се стига и до вечеря навън.

 

Ротшилд става председател на борда на EN Group, холдинговата компания, чрез която Дерипаска контролира разнообразни активи, включително базирания в Москва Русал, най-големият производител на алуминий в Русия.

При обявяването на публичното предлагане на дяловете във Vallar Ротшилд казва, че разглежда потенциални сделки с Polyus Gold, най-големият производител на злато в Русия и управляващата железни мини Metalloinvest.

 

Смяна на целта или колко е важна фамилията

 

Но в Лос Анджелис, през октомври, той се среща за първи път Нирван Бакри, член на семейство Бакри, което контролира Bumi, най-големият производител въглища в Индонезия. Тази среща изглежда изцяло е променила плановете на Ротшилд и той се насочва към инвестиция, която ще създаде "шампион по ресурси" в Индонезия, страната, която е най-големият световен износител на въглища.

"Индонезия е един спящ гигант," казва Ротшилд пред
Bloomberg. "Мина ми през главата мисълта защо там няма шампион в минната дейност и вече да се надяваме, сме в процес на създаването на такъв в следващите години."

Новата компания, Bumi, ще се търгува в Лондонското Сити, като се използва факта, че и Vallar е листвана там.

"За да можете да направите IPO, без да имате активи, трябва да сте някой," с уважение коментира за Bloomberg Индра Бакри, който ще бъде председател Bumi, "Иска ми се и аз да можех да направя така."