Развитите икономики се изправят пред няколко години, в които ще регистрират „анемичен” икономически растеж, прогнозира икономистът Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Според него, рискът от повторна рецесия е силен заради нестабилните пазари на труда и свръхзадлъжнялостта на редица държави.

Припомняме, че още в края на май икономистът предупреди за опасност от завръщането на рецесията в определени части от света.

На другия полюс пък са някои от развиващите се икономики. Според Рубини, някои държави се изправят пред реална опасност от прегряване на икономиките им.

Според Рубини, който преди време предрече ипотечната криза в САЩ, условията на пазарите на труда ще останат затегнати. В следавщите години той очаква темпът на спестяване да продължи да изпреварва темпът на увеличаване на потребителските разходи.

Според Нуриел Рубини, дошло е времето развиващите се икономики да започнат да отдръпват икономическите стимули, за да се предпазят от „балони”.

Заради рекордно ниските лихви в развитите държави инвеститорите се пренасочиха към активи на развиващите се икономики. Като се има предвид, че в най-силните страни основните лихвени проценти ще останат близки до нулата още дълго време, Рубини препоръчва на развиващите се страни да се възползват от отварящия се „прозорец”.