Нестабилността в Италия заради осъждането на Силвио Берлускони може да доведе до предсрочни избори догодина, като финансовите пазари ще накажат страната още тази седмица, смята Нуриел Рубини.

Икономистът, който е преподавател в Нюйоркския университет и носител на Нобелова награда, заяви в интервю за вестник La Republica, че третата най-голяма икономика в еврозоната в момента се намира в период на "контролирана нестабилност".

Според него "ако положението се влоши, което сега изглежда вероятно, последиците за Италия ще са вредни". Рубини предупреди, че инвеститорите могат да започнат да реагират негативно на тази несигурност още тази седмица.

Миланската фондова борса регистрира спад с 1.75% в сутрешната търговия, а спредът между лихвите по 10-годишните държавни ценни книжа на Италия и Германия нарасна до 244 базисни пункта, което е признак за повишена тревога.

Правителството на Енрико Лета трябва да реши най-късно до събота как да реформира изключително непопулярния имотен данък, за който партията на Берлускони Народ на свободата настоява да бъде напълно отменен.

Привържениците на Берлускони заявиха, че могат да свалят правителството, ако гласът им не бъде чут. Мнозина наблюдатели смятат, че дебатът за данъка е претекст за увеличаване на напрежението върху политическите опоненти, за да се намали натискът върху Берлускони, който може да бъде изключен от парламента заради присъдата му за данъчна измама наложена по-рано този месец.

"Нашият най-вероятен сценарий е избори в началото на 2014 г., но не изключваме те да са дори по-рано. Пазарите откликват по подобен начин", заяви Рубини. "Ако няма решение, спредът ще стигне 300 до няколко дни и спокойният период за италианската фондова борса ще приключи. Акциите на банките ще пострадат особено силно, а лихвите по кредитите ще продължат да растат. Колкото по-скоро са изборите, толкова по-тежки ще са щетите", прогнозира Рубини.