Рублата се срина в понеделник, като падна с 3%, до 71.2804 USD/RUB и с 4.1%, до 81.8501 EUR/RUB. Това са най-ниските стойности на руската валута от 16 декември 2014 г. насам.

Междувременно деноминираният в долари фондов индекс RTS падна с 6%, до 716.74 пункта, което е най-ниското му ниво от 2009 г. насам.

Русия има редица проблеми, а перспективата за повишаване на лихвените нива в САЩ само ще ги задълбочи.

От една страна поскъпването на долара ще намали покупателната способност на руснаците, от друга ще потисне допълнително цените на петрола. Днес руският експортен сорт Urals поевтинява с 3.80%, до 43.70 долара за барел, което е най-ниското му ниво от януари 2009 г. насам.

Освен това покачването на лихвите в на Фед ще доведе до поскъпване на външното финансиране за руските компании, чиито достъп до капиталовите пазари и без това е ограничен от санкциите, наложени на Русия заради анексирането на Крим от Украйна.

През второто тримесечие рецесията в руската икономика се влоши още повече. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 4.6% в сравнение със същия период за предходната година.

През последните два месеца руската валута поевтиня с повече от 20% срещу долара, което ограничава възможностите на централната банка да намали лихвените нива в подкрепа на потреблението.