Най-големият рудник в Рудозем „Димов дол" е пред ликвидация и от понеделник 200 миньори остават без работа, това потвърди пред Дарик радио управителят на фирмата собственик на мината „Рудметал – АД" Митко Младенов. Причината за предприетата мярка е ниските изкупни цени за тон метал.

Ако за срок от 6 месеца дружество се изправи на крака, хората ще бъдат върнати на работа, уточни Младенов. В противен случай ще се пристъпи към тотална ликвидация.

Финансовата криза е настъпила заради непрекъснатото понижение на цените на цинка и оловото, като към момента те се изкупуват между 1000 и 1200 лв. за тон, докато преди година цената им е била 4000 лв. за тон, подчерта инж.Младенов. Според изчисленията, нужна е изкупна цена поне от 2000 лв. за тон, за да може предприятието да остане да функционира. От рудоземската мина ще търсят съдействие от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

За посочения период от половин година работниците няма да бъдат съкращавани, а ще използват останали дни от платените отпуски, а след което ще ползват и неплатен отпуск. Все още няма да бъдат освобождавани 20-те пунтери и подемчици, които ще останат на работа, за да изчерпат водата от рудника.

Преди 4 месеца 20% от персонала на мина „Димов дол" бе освободен, за да не фалира предприятието. Спадът в цените, който само за година е над три пъти, води до съкращение на 90 на сто от работниците, обяснява управителят на приватизирания рудник.

Според Младенов средната работна заплата на служител в рудника е между 800 и 1500 лв. Мината е основното препитание на близо 200 семейства от Рудозем и региона.