Депутатът от БСП Румен Петков отрече да е подвел премиера Бойко Борисов относно изграждането на писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци.

В информация на вестник „Сега" става ясно, че набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) изобщо няма да влага средства в България. От фирмата не са доволни и от официалните прессъобщения на правителството, в които компанията е представена като държавна вместо частна, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки - като шейх, вместо като бизнесмен.

Ето какво обясни Румен Петков, който участва на срещата с премиера, тъй като е председател на организационния комитет за изграждане на трасето на пистата.

„Аз съм убеден, че проектът е реализуем. Не знам защо се създаде този ажиотаж. Очаквам утре да дойде представител на фамилията, за да продължат разговорите и да бъдат направени конкретните уточнения за срещата с шефа на "Формула 1" Бърни Екълстоун на 10-11 септември.

По никой начин аз не бих си позволил да подведа министър-председателя. С премиера не съм говорил, вчера говорих с представители на икономическото министерство. Тези уточнения, които сега ги правя, бяха ясни още вчера. Не става дума за държавна компания, част от напрежението дойде от това, че в едно от съобщенията остана съмнението, че става дума за държавни компании. Премиерът при подготовката на срещата би трябвало да е бил предупреден, че става дума за 67 частни компании, а не за държавата като такава", заяви Петков.

На въпрос дали са шейхове собствениците, Румен Петков отговори: „Няма как всичките да са шейхове. Единият е изпълнителен директор, който управлява тези 67 компании, а другият е глава на тази фамилия, която ги притежава".

 

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в кулоарите на парламента, че може и да има недоразумение с „писмото за намерение” за изграждането на писта за „Формула 1”. Трайков заяви, че правителството не е направило нищо, което би могло да предизвика международен скандал. Той обаче не пожела да се ангажира с прогноза дали проектът все пак ще се реализира.
Ето какво още коментира Трайков: „Единственото, което ние направихме, е а подпишем писмо за намеренията с компанията EABG от Абу Даби, което се състои в следните точки: Ще подкрепим проект за писта за Формула 1 и други проекти от взаимен интерес. Отдолу има подписи. В документа не пише шейх, нито е нужно това да го знам. Не съм бил подведен и не сме направили стъпки, нито съм правил изявления, които да показват, че има такова нещо. Ние като министерство даваме корпоративна структура за осъществяването на тези проекти. След това правих изявления пред една телевизия на следващия ден и казах същото. Казах, че проектът има поддръжници, хора, които от дълго време работят по него и неговото осъществяване ще бъде тяхна заслуга. Неговото неосъществяване ще бъде вероятно от тяхна гледна точка загубено време и малко пари”.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в кулоарите на парламента преди минути, че може и да има недоразумение с „писмото за намерение” за изграждането на писта за „Формула 1”.

Трайков заяви, че правителството не е направило нищо, което би могло да предизвика международен скандал. Той обаче не пожела да се ангажира с прогноза дали проектът все пак ще се реализира.
Ето какво още коментира Трайков:

„Единственото, което ние направихме, е а подпишем писмо за намеренията с компанията EABG от Абу Даби, което се състои в следните точки: Ще подкрепим проект за писта за Формула 1 и други проекти от взаимен интерес. Отдолу има подписи. В документа не пише шейх, нито е нужно това да го знам. Не съм бил подведен и не сме направили стъпки, нито съм правил изявления, които да показват, че има такова нещо. Ние като министерство даваме корпоративна структура за осъществяването на тези проекти. След това правих изявления пред една телевизия на следващия ден и казах същото. Казах, че проектът има поддръжници, хора, които от дълго време работят по него и неговото осъществяване ще бъде тяхна заслуга. Неговото неосъществяване ще бъде вероятно от тяхна гледна точка загубено време и малко пари”.

 

* допълнен вариант