Депутатът от левицата Румен Петков обвини енергийния министър Трайчо Трайков, че при воденето на преговорите за АЕЦ „Белене“ е подвеждал и премиера Борисов, и контрагентите по проекта. По думите на народния представител министър Трайков е трябвало да си трае.

Според Петков именно това е причината, за да се стигне до ескалирането на напрежение по отношение на допълнителното споразумение №12 за проекта АЕЦ “Белене” и последвалото заявление за уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов. След това се оказа, че той не е отстранен от поста си. По думите на Петков премиерът е трябвало да освободи министър Трайчо Трайков още когато се разрази скандалът.

“Трайчо най-добре да си беше траял по въпроса с подписването на 12-тото споразумение, но той не отговори на очакванията на майка си, която го е кръстила Трайчо. Той не си трая точно когато трябваше да си трае и премиерът Борисов трябва да отговори първо, защо го е направил министър и второ, защо го търпи досега”, поясни народният представител.

Червеният депутат поиска през следващата седмица да има дебат в Народното събрание, за да стане ясно кой чии интереси защитава. Според Румен Петков у нас се води целенасочена политика срещу това проекта АЕЦ “Белене” да се реализира. Сред противниците той посочи защитаващите интересите на „Марица Изток 1“ Иван Костов и Мартин Димитров и тези на възобновяемите енергийни източници. По думите на Петков само левицата се грижи за интересите на българското общество, защото чрез централата в Белене ще се произвежда енергия на доста по-ниска цена от тази в „Марица Изток 1“ например.

Във вторник министър Трайчо Трайков заяви, че е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов заради неизгодно по думите му споразумение за АЕЦ „Белене" и защото е превишил правомощията си. Трайков обясни, че е забранил на шефа на НЕК да го подпише. В сряда Първанов пък заяви, че е подписал документа, като е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков и не е уволнен, нито пък има намерение да подава оставка. Скандалът стана причина премиерът Бойко Борисов да отправи последно предупреждение на енергийния министър Трайков и заяви, че Първанов не уволнен по настояване на Дянков.

Министър Трайков заяви в парламента, че застава зад думите си, касаещи споразумението за АЕЦ „Белене“ и допълни, че се надява в диалог с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков да се изяснят всички отговорности и координация за процесите за проекта „Белене" оттук нататък. Парламентарната група на ГЕРБ не смята, че са предадени националните интереси с парафираното от шефа на НЕК Красимир Първанов споразумение по проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи депутатът от управляващата партия Валентин Николов. По думите му подписаният документ не е обвързващ и не създава проблеми. Николов отказа да коментира дали някой от замесените в скандала трябва да бъде отстранен. Оттук нататък премиерът ще вземе решение относно съдбата на този или онзи човек, допълни депутатът.