Софийска районна прокуратура е завела тази сутрин преписка по жалба на Румен Петков за набеждаване срещу министъра на финансите Симеон Дянков. Това обяви бившият вътрешен министър пред представители на медиите в Плевен. Не става дума за частен иск и за пари, какъвто ще заведа по-късно, става дума за това, че се накърняват косвено интересите и авторитета на държавата и отделни личности пред партньорите ни от европейската общност, уточни Румен Петков.

Бившият вътрешен министър оспорва твърденията на министър Дянков, че той е в основата на недопускане на изграждане на компютърна връзка между Агенция Митници и НАП. Според Петков това е абсурдно като твърдение, защото и двете структури са в Министерство на финансите.

Второто твърдение на финансовия министър, че по време на управлението на Румен Петков в Министерство на вътрешните работи са поръчани 4 хеликоптера с туристически цели, депутатът от социалистическата партия определи като неоснователно, прибързано и тенденциозно. Бившият вътрешен министър поясни, че закупуването на хеликоптерите е част от стратегията за изпълнение на Шенгенските споразумения и стандарти и държавата ни не е имала отношение като финансиране.

В жалбата на народния представител от Коалиция за България се настоява да се провери достоверността на изнесените от министър Дянков факти и да се образува досъдебно производство срещу него за извършено престъпление от общ характер.