Световната икономическа криза доведе до спад в цените на жилищата навсякъде по света. От Америка до Русия пазарите за недвижими имоти следват една и съща тенденция, свързана с драстично намаляване на цените. А румънците, разполагащи със средства, не може да не се възползват от тези оферти, пише румънският вестник Евениментул зилей.

Адриан Шишкин, регионален директор на компанията за недвижими имоти Remax, заяви, че броят на румънските граждани, които са решили да си купят жилище в чужбина изобщо не е малък, а по-голямата част от тях са избрали да си купят имот в Унгария или България.

Унгария е предпочитано място за голям брой румънци, живущи близо до границата, заради много ниските цени, а ваканционните имоти по българското Черноморие са конкурентна алтернатива, заяви представител на компанията.

По отношение на цените, данните сочат, че например в Унгария цената на една къща от 150 кв. м, снабдена с всички удобства и прилежаща площ от 1 600 кв. м, може да се купи на цена от 37 000 евро. Около 51 000 евро е цената на луксозен апартамент в България. В района на Варна новите апартаменти с изглед към морето се предлагат на цени между 700 и 900 евро за квадратен метър. Апартамент с площ от 60 кв. м, намиращ се в комплекс с басейн и място за игра на децата, се предлага на цена от 51 000 евро. БГНЕС