Румъния и България ще завършат строителството на магистралния газопровод Гюргево-Русе през 2013 г., съобщи днес държавният секретар на министерството на икономиката на Румъния Родин Трайку след завършилите преговори с правителствена делегация от България, предаде ИТАР-ТАСС.

"По време на преговорите с българските колеги се договорихме за ускоряване на темповете на строителните работи по газопровода Гюргево-Русе, преминаващ по дъното на река Дунав и съединяващ Румъния с България. Той ще бъде пуснат в експлоатация през втората половина на 2013 г.", заяви Трайку.

По думите му "газопроводът ще стане част от проекта Набуко и ще изиграе важна роля в обезпечаването на енергийната сигурност на двете страни".

Очаква се по газопроводът, който ще свърже румънския град Гюргево с българския Русе, от 2013 г. България да може да внася до 1.5 милиарда кубически метра газ от Румъния годишно.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие в рамките на програмите за трансгранично сътрудничество между България и Румъния в периода 2007-2013 г.

Руският гигант Газпром доставя на Румъния до 2 милиарда кубически метра газ, което представлява до една четвърт от общия обем на потреблението на страната. /БТА/