Румъния въведе 100-процентов контрол по своите граници. Това се случва само ден след като Македония затвори границата си за мигранти.

„От вчера на обяд Румъния е въвела 100-процентов контрол на преминаващите хора и превозни средства през съпределните гранични пунктове. Пътуващите ще бъдат регистрирани в информационната система на страната“, се казва в съобщението на властите, цитирано от БГНЕС.

Вчера македонските гранични власти започнаха да връщат всички мигранти, които не идват от Сирия, Ирак и Афганистан, т.е. от райони, в които се водят въоръжени конфликти. От началото на мигрантската криза в Македония от Гърция са влезли 480 хил. имигранти.

Мерки за ограничаването на потока от мигранти предприеха и сръбските власти, които също затварят границата си за пришълците.

Това се случва на фона на кървавите атентати от 13 ноември в Париж, когато терористите ислямисти избиха 129 невинни граждани от различни националности в ЕС се чуват все повече гласове за възстановяването на граничния контрол и спазването на шенгенските правила. 

Непосредствено след атентатите президентът Франсоа Оланд въведе граничен контрол. По-късно стана ясно, че някои от терористите са използвали т.нар. Западнобалкански маршрут, по който пристигат мигрантите в ЕС, за да достигнат Франция и да извършат престъпленията си.