Румънските фирми влязоха по първия мост на Дунав – между Русе и Гюргево, там бе и бумът на регистрираните румънски фирми. Сега Дунав мост 2 ни дава предимство и този процес - на навлизането на румънските фирми в нашите градове край реката се засилва.

И в това няма нищо лошо, защото така се стимулира конкуренцията, коментира Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата, цитиран от агенция Фокус.

Той отчете, че румънски граждани постоянно пазаруват в магазините във Видин. Това говори, че нашите цени продължават да са по-ниски от румънските и не можем да очакваме, че вносът от северната ни съседка ще повлияе на нашето производство.

В същото време видинските фирми присъстват на румънския пазар основно със строителни материали.

Продължава и износът на хранителни стоки към Румъния и то предимно на сладкарски изделия. „При една активност от страна на фирмите ние можем да имаме по-голям износ за Румъния. За това говори интересът на румънския потребител към наши стоки, които са с по-ниски цени. Напоследък се купуват дори и стоки от леката промишленост”, обясни Кирилов.

Според него видинските фирми трябва да бъдат по-агресивни към румънския пазар и след построяването на Дунав мост 2 те вече имат една възможност в повече.