Вчера бразилците гласуваха за президент. Дилма Русеф не успя да спечели още на първия тур, както се очакваше. Тя получи 42% от гласовете и на 26 октомври ще трябва да се пребори с Аесио Невис, който взе 36%. Изненадващо еколожката Марина Силва остана трета с 21%.

Силва, която е бивш министър на околната среда, искаше да стане първата в Бразилия "бедна, чернокожа президентка". Според социологическите проучвания обаче Русеф ще получи значителна преднина на първия тур, а на втория тур ще победи конкурента си с около 5%.

След като пусна бюлетината си в южния град Порто Алегре Русеф каза, че очаква да има балотаж. "Работя над теорията за два тура още от началото на кампанията", каза тя пред журналисти.

Според Работническата партия на Русеф, на изборите трябва да се гледа като на референдум за 12 години управление.

Кампанията претърпя коренна промяна през август, когато кандидатът от Социалистическата партия Едуардо Кампош загина в самолетна катастрофа. Неговото място бе заето от Марина Силва, която обеща "нова политика" за Бразилия.

С огромния апарат на Работническата партия и подкрепата на все още популярния бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, Русеф, която има български корени, едва ли ще има проблеми да спечели втори мандат на президентския пост.

Това означава, че Бразилия ще продължи с досегашната си лява политика, свързана със значителни социални разходи. Но в същото време ще засили независимостта си от САЩ, утвърждавайки се, не само като най-голямата икономика в южното полукълбо, но и като регионална сила. Новината за победата на Русеф даде силен тласък на реала, който поскъпва днес с 1.46%, до 2.4584 USD/BRL, достигайки най-високите си нива за тази година.