Русия и Гърция до края на тази година ще изработят единна позиция по въпроса за строителството на нефтопровода Бургас – Александруполис, заяви министъра на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.

Договорихме се за създаването на работна група, която на първото си заседание ще обсъди съвместната позиция на Русия и Гърция по отношение на проекта за тръбопровода, цитира министъра агнеция РИА.

Шматко е допълнил, че се отнася с уважение към позицията на правителството в България, което иска възможно най-точно да оцени екологичните рискове от проекта.

Откакто начело на българското правителство е Бойко Борисов, съдбата на петролопровода, заобикалящ Босфора, стана сложна – коментира РИА Новости. В края на юли т.г. беше достигнат известен прогрес, като България се съгласи да плати 6.5 млн. евро експлоатационни разходи по проекта, но участието на страната е все още под въпрос.

Още през 2007 г. България, Гърция и Русия подписаха междуправителствено съглашение за строителството на тръба с пропускателна способност 35 млн. тона годишно и дължина 300 км. През февруари 2008 г. беше регистрирана и компанията за реализацията на проекта: Trans-Balkan Pipeline, в която Русия притежава 51%, а България и Гърция си делят 49%.

В края на септември 2010 г. Trans-Balkan Pipeline внесе оценка за въздействие върху околната среда в МОСВ и гръцкото еко министерство.