Русия, която предприе модернизиране на огромната си жп мрежа, като купи високоскоростни влакове от Германия и Франция, ще инвестира през 2011 г. 8,5 милиарда евро в сектора, съобщи правителството.

"Обемът на инвестиционната програма на Руската железопътна компания за 2011 г. е 350 милиарда рубли (8,5 милиарда евро), повишение с 11% спрямо 2010 г.", заяви руската министърка на икономическото развитие Елвира Набиулина, цитирана от РИА "Новости".

Руските железници, чиято мрежа е една от най-обширните в света с над 85 000 км релси, има нужда от модернизация, пише БГНЕС.

В края на 2009 г. страната пусна първия си високоскоростен влак по линията Москва-Санкт Петербург. Влакът беше поръчан на германската компания "Сименс" и неговата скорост е ограничена до 200 км/ч. Тази година линията беше разширена в посока Нижни-Новгород, на 500 км източно от Москва. Други високоскоростни влакове, поръчани този път от френската компания "Алстом", ще бъдат пуснати в средата на декември по линията Хелзинки-Санкт Петербург. През септември 2010 г. беше пуснат и луксозен влак, свързващ Москва с Ница.