Русия, Казахстан и Азербайджан са увеличили притежанието си от злато през април, съобщава MarketWatch като се позовава на данни на Международния валутен фонд. Бившите съветски държави са били със 75% по-активни в придобивките на злато, спрямо предходния месец март. MarketWatch обръща внимание, че април бе месецът, в който цената на благородния метал се понижи до двугодишно дъно.

 

По данни на World Gold Council от началото на годината до сега централните банки контролират 11.3% от пазара на злато. Тяхната активност бе сред факторите за спада в цената, наблюдаван през април. Особено важно за пазара събитие през този месец бе обявеното на 10 април намерение на централната банка на Кипър да се раздели с 10 тона злато от резервите си, за да се сдобие с пари в брой.

 

Според данните на Международния валутен фонд през април централните банки са увеличили притежанието си с 972 хил. тройунции от благородния метал. Русия е купила 269 хил. тройунции до 31.8 млн. тройунции, Казахстан - 85 хил. тройунции, с които резервите й достигат до 4 млн. тройунции, а Азербайджан - 32 хил. тройунции, с което резервите й набъбват до 129 хил. тройунции.

 

Авоарите на турската централна банка са нараснали с 576 хил. тройунции до 13.73 млн. тройунции.