Несериозно е да се говори, че Русия иска да "изтощи" бойната авиация на България и да приземи изтребителите ни. Продължаваме да работим.

Това заяви пред "Труд" представителят на руската самолетостроителна компания РСК "МиГ" о. р. бриг. ген. Александър Александров. Компанията е производител на изтребителите МиГ-29 и единствено има право да ремонтира, модернизира и удължава ресурса на машините.

Около кризата с Украйна българските управляващи се обединиха единодушно около идеята, че бъдещето на бойната авиация твърде много зависи от Москва и затова трябва да се купят спешно нови изтребители, произведени в САЩ или Европа.


Руската компания не само няма да откаже да поддържа бойната ни авиация, но не се е отказала и от идеята да ни продаде нови изтребители МиГ-29М2. Цената на една машина е около 35 млн. евро, но има и опция за изкупуване на старите ни машини.


При това положение цената може да падне до 29 млн. евро. РСК "МиГ" има готовност и за създаване на регионален сервизен технически център в България при закупуване на новите МиГ-29М2, който да обслужва не само нашите, а и самолетите от европейски и арабски страни.