Няма да има проблем с доставките на заявените количества природен газ за България, е заявил руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на среща в Москва с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Шматко е обяснил откъде е дошъл проблемът с доставките през миналата седмица.

"Намаляването на доставките на природен газ за страните от балканския регион възникна заради повишената консумация, предизвикана от лошото време в Европа" са думите на руския държавник, цитирани от пресслужбата на българското министерство.

По време на срещата са били обсъдени и други енергийни теми от взаимен интерес, като удължаване на ресурса на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", строежът на АЕЦ "Белене" и развитието на проекта "Южен поток". Сергей Шматко е декларирал готовността на Русия да продължи работата по проекта "Южен поток", независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.

Междувременно Конференцията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) алармира, че България е изправена през криза с доставките на природен газ. В декларация от организацията посочват, че през миналата седмица общественият доставчик Булгаргаз е ограничил драстично доставките към големите потребители. От КРИБ настояват за информация какви са количествата природен газ, съхранявани в хранилището в Чирен и какво става с изграждането на междусистемните връзки на газопроводите на България със съседните държави, както  и превръщането на находище Галата в хранилище.