Сушата в Русия вече доведе до поскъпване на слънчогледовото семе и олиото с 50%. По информация на руското бизнес издание Ведомости държавата може да забрани техния износ, след като на 15 август стори същото със зърнените култури.

Редакцията на медията е научила, че Съюзът на производителите на растителни масла е отправил писмо до ресорните министри в кабинета на Путин с искане да се въведе забрана за износ на слънчогледово семе и нерафинирано олио със срок половин година, започвайки от средата на септември.

Това предложение е мотивирано от слабата реколта и поскъпването на суровината, дотук 1.5 пъти. Според водещите компании в руското земеделие, реколтата на слънчогледа ще е 52. - 5.5 млн. тона през тази година.

Годишната консумация в Русия на олио в е около 2.5 млн. т. Заради аномалните жеги маслеността на слънчогледовото семе е спаднала до 40%, като в нормални години е 50%.

Прости изчисления показват, че реколтата на слънчоглед в Русия ще е точно толкова голяма, колкото е необходимо за задоволяването на вътрешния пазар.

Но тъй като цените на вътрешния пазар в Русия в момента са малко по-високи от световните борсови цени, някои анализатори не виждат смисъла от експортните забрани. В момента тон слънчоглед в Русия струва 16 000 рубли за тон, или 800 лева по курс за деня.

В цитираното писмо до правителството браншовиците предлагат ако не се въведе забрана за износа, поне да се повиши експортното мито до 120 евро за тон. Всъщност и сега митото е защитно, в размер на 20% от договорената продажна цена, така че експортът е незначителен.

От министерството на селското стопанство са потвърдили информацията и посочват, че решение по проблема ще бъде взето в близките дни.

Производителите на слънчоглед твърдят, че ако бъде въведена експортна забрана и това понижи цената на вътрешния пазар до 12 хил рубли за тон /600 лв./, нормата на възвращаемост ще падне до 10% и това, съчетано със забраната за износ на зърно, ще ги разори.