Руската военна машина работи на пълни обороти след началото на кризата в Украйна и налагането на западните санкции заради анексирането на Крим. В среда на евтин петрол и сериозни ограничения на достъпа до външни капитали, администрацията на президента на Русия Владимир Путин изглежда се опитва да използва инвестициите в отбранителния сектор като двигател на икономиката.

По данни на Bloomberg в момента Кремъл харчи повече за въоръжение, отколкото когато и да е било след края на студената война.

Частта от федералния бюджет, който отива за целта, се е удвоила през последните 5 години, до 21% и вече възлиза на 3 200 милиарда рубли /60 милиарда щатски долара/.

Разходите за нови танкове, ракети и униформи са част от нарастващата милитаризация на страната, но водят до дефицит в сектора на публичните услуги.

Нещо повече, хиляди наборници ще бъдат преместени в търговските предприятия, за първи път, за да помогнат в превъоръжаването.

"Правителството има две спешни задачи - засилване на сигурността на всички нива на обществото и насърчаване на иновациите, за да се сложи край на макроикономическата стагнация", коментира Руслан Пуков, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии и съветник на Министерството на отбраната в Москва. "Решението на двата проблема е да се засили развитието на военнопромишления комплекс."

Откакто страната фалира преди десетилетие и половина, Путин увеличи разходите за отбрана повече от 20 пъти. Единствено САЩ и Китай харчат повече, но техните икономики са многократно по-големи от руската.

 След години на хронични проблеми с финансирането за производителите и създателите на оръжия, руската държава започна да предплаща за стоките и услугите им. Става въпрос за повече от 1 300 компании и организации. В отбранителната промишленост на Русия работят 2.5 млн. души.

Около половината от бюджета на отбраната за тази година се разпределя само през първото тримесечие, като голяма част от информацията за конкретните разходи е класифицирана. Според Международния валутен фонд делът на тайните военни харчове на руската държава може да нарасне до 25% през 2016 г.

Нещо, което не се крие от обществеността е броят на хората в униформа. Той може би е най-осезаемият знак за руската военна трансформация. Докато армиите във всички западни държави намаляват от 2011 г. насам, броят на руските военни е нараснал с 25% до 850 000. Официално целта е да достигне 1 милион. А още 2.5 милиона руснаци чакат в запаса. Руската армия вече е втората по големина в света след тази на САЩ.