Експортните мита на руския петрол от 1 май се вдигат с 30 долара, или със 7%, до 453.7 долара за тон. Досега експортното мито беше 423.7 долара на тон – съобщава РИА Новости. Новината има пряка връзка с пазара на горива в България, тъй като рафинерията в Бургас собственост на Лукойл внася петрола си от Русия.

Експортните мита на нефта в Русия от декември 2010 г. се изчисляват по нова формула, поставяща ги в зависимост от цените на нефта на световните пазари. Според руските икономисти, петролът от началото на годината поскъпва заради размириците в Близкия изток.

В бюджета си за 2011 г. Русия прогнозираше средни цени на петрола от 75 долара за барел. Но руската марка петрол Urals от 15 март до 9 април се е търгувала по средна цена от 114.47 долара за барел, така че на 21 април правителството е приело поправки в бюджета, прогнозиращи 105 долара за барел петрол.

В пряка зависимост от цената на петрола е и митото за износ на горива, което от 1 май е определено на 90% от износните мита на нефта и съответно също скача. До 1 май износното мито върху бензина беше 67% от митото върху нефта.

Руските власти се опитват да решат по този начин бензиновия си дефицит. Компаниите работещи в Русия предпочитат да изнасят горивата си, тъй като на вътрешния пазар ги притискат ред ограничения при определянето на цените им. Но заедно с това допълнително внасят напрежение в момент, когато цените на петрола се превръщат в проблем за световната икономика.