Ударът дойде от там, откъдето го очакваха най-малко. Ножът в гърба на сръбското правителство беше забит от традиционния съюзник и по-голям брат - от Москва. Изявлението на Владимир Путин за отказ от газопровода "Южен поток" поля със студен душ икономическите планове на Белград.

В Сърбия мислеха, че са направили всичко, за да угодят на Кремъл и даже организираха на 16 октомври военен парад по случай 70-та годишнина от освобождаването на Белград от съветските войски. Още тогава имаше признаци, че нещата не вървят. Започналият дъжд окъпа церемонията /говори се, че Владимир Путин доста сдържано е възприел отсъствието на закрита трибуна/, а преговорите на същата дата не дадоха резултати: Александър Вучич отказа да върне 200-милионния дълг за газ към Русия до март 2015 г., макар че в крайна сметка даде заден ход по въпроса три седмици по-късно.

Днес Сърбия се намира на ръба на банкрута и се надява на нова помощ от Международния валутен фонд, за да запълни дупките в своя бюджет. За момента въобще не е ясно, как Белград ще плати на Русия в посочените срокове. Твърдата руска позиция пък говори, че Москва не възнамерява да прави отстъпки по въпроса.

Макар Сърбия да е кандидат за член в Европейския съюз и преди година даже започна преговори за влизане, за момента категорично се въздържа от налагането на санкции срещу Русия, въпреки недоволството на Брюксел и Берлин. Министърът на външните работи Ивица Дачич е наричан "окото на Кремъл" в правителството, а "неутралитетът" на Белград започва да придобива особено значение на фона на предстоящото председателство на страната в ОССЕ през 2015 г.

Затоплянето в руско-сръбските отношение започна още при предишното правителство на Демократическата партия, въпреки че Сърбия не извлече от него видими ползи.

Националната петролна компания НИС беше купена за копейки от "Газпром", който се ползва с колосални данъчни преференции в Сърбия. Затова днес привържениците на сближението с Европа смятат, че този обрат в позицията на Москва трябва бързо да подтикне Белград към Брюксел.

"Главният аргумент в полза на стратегическото партньорство с Русия беше газопроводът "Южен поток". След като той е прекратен, възниква въпросът може ли още Сърбия да строи своята стратегия на основата на хипотетичната роля за мост между Европа и Русия", отбелязва анализаторът Деян Станкович.

Подкрепата на Москва е осигурена само по един въпрос: отказът да се признае независимостта на Косово и обещанието за руско вето в Съвета за сигурност в случай, че се гласува приемането на бившата сръбска провинция в ООН.

Въпреки това студена пот неведнъж избиваше по челата на управляващите в Белград. Така беше през 2008 г., когато Москва призна независимостта на сепаратистките кавказки републики Абхазия и Южна Осетия и след неотдавнашното анексиране на Крим, което сериозно подкопа сръбските юридически аргументи относно границите.

"Прецедентът с независимостта на Косово, който се използва от Москва за оправдаването на анексията на Крим, може много лесно да се обърне срещу Сърбия, което безпокои Белград", признава друг сръбски анализатор.

В действителност главният съюзник на Русия на Балканите не трябва да бъде търсен в Белград, а в Босна и Херцеговина. Това е президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Именно той днес е новият фаворит на Москва. "С Додик Русия получава силна карта. Той без колебание може отново да заплаши с референдум за самоопределение. За момента Западът не го приема на сериозно, но ако Руската федерация даде знак, че може да признае такъв референдум, това кардинално ще промени разположението на силите", разкрива дипломат, работещ в региона.

Хипотезата за нов конфликт в Босна може да постави "Москва в силна позиция на преговорите по други ключови въпроси и по-конкретно за Украйна", смята дипломатът. /Жан-Арно Дерен, Le Temps/.