Руският олигарх Владимир Антонов в ранните часове на петъчния ден беше арестуван в Лондон. Той е задържан във връзка с банкрута на литовската банка Snoras, в която Антонов беше акционер. Правителството на Литва на 16 ноември беше принудено да национализира източената банка.

Милиардерът ще бъде изправен пред британски съд и вероятно ще бъде екстрадиран в Литва. Там ще му бъде повдигнато обвинение за престъпления срещу финансовата система на страната.

Банкрутът на Snoras беше обявен, след като се оказа, че в портфейла на банката са записани несъществуващи активи на стойност 289 млн. евро. Снощи временният синдик на Snoras представи отчета за проверката си и се оказа, че нещата са по-зле, отколкото се предполагаше в началото.

По данни на Интерфакс, от банката са изчезнали крупни активи и властите са решили „да не харчат парите на данъкоплатците за самолет, който няма да полети“. - тоест директно да я ликвидират За банкрута на Snoras Литва обвинява бившите й акционери – руснакът Антонов и литовецът Раймонд Баранаускас.

В сряда и двамата бяха обявени за издирване от Европол. На това основание Скотланд Ярд задържа и двамата. По информация на РИА Новости, още днес двамата ще бъдат изправени пред Уестминстърския магистратски съд, който ще вземе решение за екстрадацията им.

Според запознатите с процеса, ако някой от двамата не представи доказателства, че е обект на политическо преследване, екстрадацията няма да отнеме много време. В Литва ги чакат прокурори с обвинения за престъпления срещу финансовата система и държавата, както и счетоводно мошеничество, подправяне на документи, злоупотреби, разхищение на имущество и пране на пари.

По сведение на Газета.Ру, Владимир Антонов наскоро се отърва от друг свой банков актив – Конверсбанк в Украйна. Банаката влизаше в групировката на олигарха Convers Group, но беше продадена на физически лица: на председателя й Рейнис Тумовс, на член на Надзорния съвет и други.

Snoras е четвъртата по размер на капитала банка на Литва. Финансовият министър на балтийската държава с население 3 млн. души твърди, че засега няма планове да търси помощ от МВФ във връзка с банкрута. Както е според нормите на ЕС, депозитите в размер до 100 000 евро са гарантирани и ще се възстановят.

Владимир Антонов е на 36 години. Наказанието му от литовския съд може да достигне 10 години затвор.