Руският милиардер от латвийски произход Пьотр Авен е готов да стане премиер на Латвия, за да помогне на страната да излезе от икономическата криза, заяви негов съветник по радио "Ехото на Москва".

Авен, който е президент на руската „Алфа Банк”, може да стане добър премиер тъй като има "богат опит", каза съветникът Александър Гафин, уточнявайки, че банкерът не е получавал никаква покана за такава длъжност.

Пьотр Авен е един от основателите на икономиката на Русия след СССР и на нейния финансов пазар. Бившата съветска република Латвия, която е тежко засегната от икономическата криза се оказа без правителство след като в петък Иварс Годманис и неговият кабинет подадоха оставка. Бившият руски премиер, икономистът Егор Гайдар счита, че Авен, който е от латвийски произход, може да помогне на Латвия по време на икономическата криза. "Той би бил един добър премиер за кризата", каза Гайдар по "Ехото на Москва".

Премиерът на Латвия Иварс Годманис подаде оставка на 20 февруари, съобщи президентът Валдис Затлерс, което въвежда обхванатата от рецесия страна в политическа криза, предаде АФП. 
Дясноцентристкото латвийско правителство на Годманис е второто, което пада в жертва на икономическата криза, обхванала света, след като в Исландия кабинетът на Гейр Харде подаде оставка на 26 януари тази година.

Латвия пострада тежко от световната финансова и икономическа криза. Миналата седмица страната се взе заем от 7.5 млрд. евро от МВФ. Икономическите проблеми и политическата нестабилност доведоха до протести в страната в средата на януари, завършили със сблъсъци с полицията след опит за щурм на парламента. Над 40-те ранени превърнаха размириците в най-тежките за Латвия след отделянето й от бившия Съветски съюз през 1991 година.

 

Източник БГНЕС