Руски олигарх с гръцки корен е на път да стане най-големият инвеститор в Кърджалийско.

Иван Савидис закупи терен от 30 декара край село Подкова, за да вдигне тютюнева фабрика. Бизнесменът е един 30-мата най-богати руснаци според Forbes.

През февруари 2006 г. списанието оцени състоянието на Савидис на 100 милиона долара, пише "Стандарт".

Роден е на 27 март 1959 година в населеното от понтийски гърци грузинско селце Санта. 21-годишен постъпва в Донската държавна цигарена фабрика в Ростов на Дон. Издига се от прост работник до зам.-директор. След това се хвърля в частния бизнес и оглавява компанията "Донской табак", купува и летището в Ростов.

Прави милиони в цигарения бизнес, после преуспява и в производството и търговията с охладено месо, селскостопански и рибни продукти и др.

Постепенно създава холдинга Группа Агроком, който търгува по цял свят. Интересите му обаче не приключват с правенето на пари. Цигареният барон, както е известен Савидис, влиза и в политиката. Два пъти е избиран като депутат от партията Единна Русия. Счита се за личен приятел на Владимир Путин, който го е награждавал с орден "За заслуги към отечеството".

Голямата му страст е футболът. Известно време е президент и собственик на двата клуба от Ростов на Дон - "Ростов" и СКА. През 2012 година купува контролния пакет акции на гръцкия футболен клуб ПАОК (Солун).

Цигарената фабрика на Иван Савидис трябва да се появи на мястото на бившия военен ученически лагер. Очаква се в него да намерят препитание поне 150 души. Целият терен, към който гръцкият инвеститор от Ксанти е проявил интерес, е 63 дка. До 1990 година там се е намирал полеви лагер, където десетокласници от цялата област са получавали военнотехническа подготовка.

След отварянето на граничния пункт "Маказа" през септември 2013 г. изграждането на цех за преработка на тютюн в Подкова ще бъде първата голяма чужда инвестиция в област Кърджали.