Русия може да се похвали със 114 милиардери в долари в края на 2010 г., според годишната класация на най-богатите 500 в страната, публикувана в понеделник от списание Финанс.


Това е своеобразен нов рекорд. Предишният беше постигнат през 2007 г., като преди началото на кризата в Русия е имало 101 милиардери.

 

Изглежда, че след като фондовата борса в Москва удари дъното през февруари 2009 година, в момента момента руските олигарси излизат от кризата. Но възстановяването не е напълно завършено. Водещите 10 милиардери в страната през 2010 г. са притежавали активи на обща стойност 182 млрд. долара, което е много над 139-те млрд. долара през 2009 г., но все пак е под върха от 221 млрд. долара, достигнат през 2007 г., пише FT.


Възраждането на руските богаташи се обяснява отчасти с 20 процентният ръст на руския фондов пазар през миналата година, но се дължи и на силното увеличаване на търсенето на руски суровини в Китай.


Номер едно сред руските богаташи е Владимир Лисин, председател на борда на НЛМК стомана, със седалище в Новолипецк, чието състояние се изчислява на 28.3 млрд. долара.


Втори е Михаил Прохоров, който продаде акциите си в Норилск Никел на върха на пазара през пролетта на 2008 г. - и по този начин стана единственият олигарх с голям резерв от парични средства, когато пазарите се сринаха.


В челната тройка е и Алишер Усманов, мажоритарен собственик на Металоинвест, който е и акционер в лондонския футболен клуб "Арсенал".


Олег Дерипаска, директор на алуминиевата компания "Русал", която излезе на фондови пазар в Хонг Конг през миналата година, е на четвърто място с около 19 млрд. долара.

 

Роман Абрамович, знаменитият собственик на "Челси", който продаде петролната компания Сибнефт през 2005 г., но сега има големи активи в бизнеса със стомана, е на пето място.

 

Русия загуби повече милиардери от всяка друга страна по време на финансовата криза, най-вече заради широкото разпространение на акциите като обезпечение по кредити.


Списъкът Финанс отчита и едно изумително падение от върха: Елена Батурина, съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков, който бе уволнен от поста си през септември, падна с 47 места в класацията, като състоянието й се сви наполовина до 1.1 милиарда долара.