По информация на италианския ежедневник Il Messaggero, руската енергийна компания Интер РАО ЕЕС може да купи ТЕЦ Марица Изток III. Българската централа на лигнитни въглища в източномаришкия басейн е собственост на италианския енергиен гигант Enel.

Италианският вестник не посочва откъде разполага с тази информация. Според него, има пет кандидата за ТЕЦ-а, като Интер РАО е водещият сред тях. От сделката Enel искат да получат 600 млн. евро. Съветва ги Deutsche Bank.

Останалите четирима в наддаването за Марица Изток III са германската EVN, американската AES, чешката ЧЕЗ и международната енергийна компания International Power Plc.

ТЕЦ Енел Марица Изток 3, както се нарича сега централата, е с проектна мощност от 840 MW, състояща се от 4 генериращи блока, всеки от по 210 MW. Строителството на централата започва през 1973 г., като първият генериращ блок е въведен в експлоатация през 1978 г. Централата достига до пълния си капацитет от 840 MW през 1981 г.

През февруари 2009 г. ТЕЦ Енел Марица Изток 3 приключи проекта си за рехабилитация и модернизация на централата. От доста време е известно обаче, че италианската компания търси да се освободи от този актив. Въпреки дългосрочните договори с българското правителство, върху Enel беше оказван натиск за понижение на цените. В момента електричеството от централата струва 85,18 лв., докато през миналата година е получавало цена от 101.57 лв.

В руската преса до този момент се цитира само изявлението на италианския вестник, без коментар на руските енергетици.