Германската компания RWE е на ръба да се откаже от проекта АЕЦ - Белене, това се съобщава в редица статии на водещите немски вестници, твърди Хефа Шюкинг от екологичната организация Ургевалд. За пореден път няколко неправителствени организации, обединени в Коалиция БелеНЕ, се обявиха против реализирането на проекта у нас.

Според Хефа Шюкинг именно строителството на АЕЦ - Белене е предизвикало поредица от дебати и дискусии вътре в компанията, както и много критики към борда на директорите. Като стратегически инвеститор RWE имат дял от 49 на сто в АЕЦ - Белене и затова имат важна роля при реализирането на проекта .

Ето и коментарът на Хефа Шюкинг. 
 
Основните аргументи, които се използват в тези статии, са три или четири. Първият от тях е, че по всичко изглежда, че новото българско правителство започва да си задава доста сериозни въпроси, свързани с проекта „Белене”. Като цяло прави впечатление, че не държат чак толкова много на този проект, колкото предишните правителства.

Втората точка е публичният образ в Германия, протестите на обществеността срещу въвличането на RWE в проекта Белене, който уронва имиджа на компанията.

Трета точка са противоречията в надзорния съвет на самата компания, които разклащат изобщо доверието в проекта. И накрая искам да кажа, че в края на септември ще има нова среща на надзорния съвет на RWE и тогава със сигурност ще има големи протести. По време на тази среща ще се призовава компанията да се изтегли от проекта и да видим какво ще се случи.