Европейските борси се опитват да завършат последната за тази седмица сесия с покачвания при индексите. Само германският DAX е още под чертата с минимален спад от 0.06% до 6 217 пункта.

В същото време индексите на Wall Street се покачват по-убедително и широкият S&P 500 добавя 0.45% до 1 109 пункта.

Поскъпват книжата на компаниите, които оперират в сектора на продажбите на дребно и енергийните дружества, които се облагодетелстват по този начин от ръста в цената напетрола. 

16:42 часа

В началото на последната за тази седмица сесия, Wall Street бе събуден от неприятна новина за взрив на газопровод в близост до международното летище на Сан Франциско. Калифорнийската комисия, която осъществява надзор над ютилити компаниите, както и самата Pacific Gas & Electric  /PG&E/, която експлоатира съоръжението, извършват разследване на инцидента.

Така първото движение в търговията за акциите на компанията PG&E е рязко надолу с 3%.  

Според агенция Bloomberg заради ситуацията е обявено състояние на тревога. Въпреки, че на мястото на инцидента е избухнал силен огън, няма отменени самолетни полети и графикът на летището не е променен.

Инвеститорите започват деня си и с данни за безработицата в Канада, които показват, че нови 36 хил. работни места са разкрити през месец август. Това обаче не повлиява позитивно равнището на безработицата и то се покачва от 8% на 8.1%, тъй като броят на хората, които са напуснали работа е нарастнал по-бързо.

Америка се събужда и с новината за нов главен съветник по икономическите въпроси на президента Барак Обама.

DOW JONES INDUS. AVG се покачва с 0.27% до 10 415 пункта.
S&P 500 INDEX расте с 0.01% до 1 104 пункта.
NASDAQ COMPOSITE INDEX пада с 0.07% до 2 234 пункта.

10:19 часа

Петъчната сесия започна негативно за европейските борси. Спадовете при банките са в основата на пониженията при индексите, като във фокуса на внимание попадна германската Deutsche Bank. Първите сделки на борста във Франкфурт понижиха акциите й с 5%, а причината за това е обявеното намерение да бъде извършена продажба на нови акции, с които да бъде набран ресурс от $ 10 млрд.

FTSE 100 INDEX пада с 0.20% до 5 483 пункта.
DAX INDEX се понижава с 0.58% до 6 187 пункта.
CAC 40 INDEX губи 0.19% до 3 715 пункта.

Интересна новина за инвеститорите дойде от автомобилната корпорация Renault SA, която има готовност да издължи € 1 млрд. на френската държава от полученият през месец април 2009 година заем в размер на € 3 млрд. Плащането изпреварва договореният тогава срок за погасяване, което ще позволи на компанията да намали общия си дълг и да получи по-изгодни лихви за погасяване на остатъка.

08:17 часа

Акциите в Токио поскъпват заради ревизираните данни за японския БВП и продължаващия ефект от доклада за новите безработни в САЩ. Днес икономическото министерство на Япония изчисли икономическия растеж в страната през второто тримесечие на 1.5%, като през миналия месец оценката бе 0.4%.

Вчера в САЩ докладът за броя на заявките за получаване на компенсации за безработица показа спад от 27 хиляди. Водещите американски индекси приключиха деня с повишение.

На този фон, индексът Nikkei 225 в Токио се покачва с 1.42% до 9227 пункта. Най-силен е ръстът при технологичните компании и производителите на потребителски дълготрайни стоки като Toyota и Canon.

За ръста в Япония помогна и информацията, че правителството подготвя пакет с икономически стимули на стойност 11 млрд. долара, които ще се насочат за стимулиране на консумацията и създаване на нови работни места.

В Хонконг Hang Seng е в червена територия с понижение от 0.04% до 21159 пункта. Китайското правителство се притеснява от резкия ръст на цените на имотите и предвижда да затегне мерките по контрола; спекулациите с този изглед доведоха до поевтиняване с 1.2% на книжата на Industrial and Commercial Bank of China.

Говори се, че Китай може да вдигне и лихвите, за да задържи покачващите се цени – което понижава цената на акциите. Индексът CSI300 се смъкна с 0.8% до 2903 пункта.

От началото на годината понижението на борсата в Шанхай е 27%, в следствие на борбата на правителството с поскъпващите имоти чрез повишаване на минималните задължителни банкови резерви и изискването за заплащане на първоначална сума при покупка на жилище.

Досега ефектът от правителствените мерки е слаб, като в големите градове имотите през юли са поскъпвали с 9.3%. Все пак предходният месец поскъпването е било над 10%. Но пазарът очаква, че китайските власти ще приложат нови, по-строги хватки и залага на мечата тенденция.

Снощи в САЩ индексите на акциите завършиха с леко повишение:

DJIA +0.27% до 10415 пункта

NASDAQ +0.33% до 2236 пункта

S&P500 + 0.48% до 1104 пункта