Ситуацията в българския туризъм е нормална и не буди притеснение. За първите седем месеца на годината чуждестранните туристи в България намаляват с 3.9%, което не е драстично. Това заяви Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, на Втория специализиран бизнес форум по СПА и уелнес туризъм „БУЛСПА 2009”, които се провежда във Варна.

По думите на Крушкова, спадат на приходите от чуждестранни туристи през първите седем месеци на годината е в размер на 2.6%. Тя беше категорична, че той ще бъде преодолян през август, септември и ще бъдат достигнати приблизително същите резултати, както през миналата година.

Притокът на туристи от ЕС има незначителен спад на туристи от 1.6%. По-голямо намаление има от Сърбия – 34%, Великобритания – 19% и Република Македония.

Можем де се похвалим и с добри резултати. Tуристите от Германия се увеличават с 13.9%, Унгария и Чехия с близо 30%, а също така и от Молдова, Полша и Беларус, допълни Крушкова.

Тя отбеляза още, че руските туристи също бележат ръст, който обаче на може да бъде точно определен, защото повече от тях имат недвижима собственост в България и автоматично получават тригодишни визи за пребиваване в страната. Фокус