Само за изграждането на лот 4 на автомагистрала „Тракия“ ще бъдат похарчени допълнително между 30 и 50 милиона лева, твърдят от СДС, които се опасяват от забавянето на строителството. Лидерът на партията Мартин Димитров попита министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев дали управляващите ще спазят обещанията си да няма никакво оскъпяване по проекта и магистралата да бъде завършена в срок.

„Две бяха основните обещания, които даде министър Плевнелиев. Първото беше да няма оскъпяване, каквото е подписано в договора, това е цената. Няма анекси, няма допълнителни пари от държавата, няма оскъпяване. Това обещание беше давано много пъти. Второто обещание, което даде министър Плевнелиев и това правителство, е, че магистралите ще бъдат построени в срок, каквото е подписано в договора ще бъде изпълнено. Сега разбираме, че и двете обещания са на път да пропаднат. По следните причини: оказва се, че за лот 4 специално на магистрала „Тракия“ изпълнителите ще поискат между 30 и 50 млн. лв. Питаме дали това е вярно, тъй като нашите анализи водят в тази посока, тъй като има почви, които са нестабилни и изискват допълнително укрепване“, коментира Димитров.

По думите му ако изпълнителите поискат между 30 и 50 млн. лв. повече за лот 4, това води до категорично неизпълнение на обещанията на кабинета. Димитров допълни, че това ще доведе до потенциално забавяне и отправи въпрос към министър Плевнелиев дали ще има забавяне в изпълнението на лот 4 и съответно пускането на цялата магистрала.

Според сините регионалният министър дължи публичен отговор на два въпроса: ще изпълни ли своя ангажимент цената да бъде такава, каквато е по договор, да няма допълнителни плащания и ще изпълни ли магистралата в срок.