Ще има увеличение на директните плащания за българските земеделски производители с около 30 процента, като желанието на страната ни е това да бъде факт от началото на 2014 г. Това съобщи за Дарик евродепутатът от групата на ЕНП Мария Неделчева. В интервю за предаването „Европа сега" тя коментира хода на дебатите по реформата на Общата селскостопанска политика. По думите на Неделчева разговорите по темата навлизат в най-решителната си фаза и към момента аргументите на България се чуват в ЕК.

Според българския евродепутат несъмнено увеличение на директните плащания ще има, въпросът е доколко това ново разпределение ще бъде такова, че да поставя в равни условия новите и старите страни членки на ЕС. „Знаете, че ние от самото начало се борим за 100-процентово изравняване, но на този етап това, което имаме като индикации е за увеличение около 30%, което не е никак лошо, когато се вземат предвид показатели като стандарт на живот и начин, по който е организирано земеделието", обясни Мария Неделчева.

„Хубавата новина е, че на този етап увеличението за нашите земеделци със сигурност ще достигне 30 процента. Това не бива да ни удовлетворява, то е една първа решителна крачка. Сега трябва да се съсредоточим върху това да постигнем още по-голямо увеличение и най-вече то да бъде факт на 1 януари 2014 г., а не 2016 г. както е записано в сегашните текстове", обясни още евродепутатът от групата на ЕНП.

Тя обобщи, че битката е за три неща – освен за 2014 г., за максимално опростени критерии и за инструменти, които да са адекватни на реалностите на страната. Ще се опитаме просто след 2014 г. нашите земеделски производители да не се сблъскват със сегашните недостатъци всеки ден, допълни Мария Неделчева.

Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош е уверил, че 2011 г. няма да бъде единствената поставената годна като референтна /бел. ред. на базата, на която се прави планирането/. „2011-та ще бъде референтна само за брой земеделски производители, които са се регистрирали. Но тъкмо заради страни като България, в които потенциалът за обработваема земя е много голям, следващата референтна година за обработваемите площи ще бъде 2014 г.", обясни още евродепутатът.

По повод идеята за таван на евросубсидиите, който да ограничи броя на агромилионерите Мария Неделчева коментира, че такава мярка е приета на ниво Европейска комисия, като целта й е европейските средства да бъдат насочени към малките и средни земеделски производители, които реално имат нужда от тях.