Близо 49 млн. лева ще бъдат инвестирани във възможността български компании да покрият международно признати стандарти и да въведат модерни системи за управление. Това ще стане чрез схема по ОП Конкурентоспособност. Парите ще бъдат дадени безвъзмездно на компаниите, спечелили проекти по схемата.

Към момента са подписани над 200 договора, съобщават от правителствената пресслужба. Оттам допълват, че основната цел на процедурата е да допринесе за насърчаване на конкурентоспособността на българските предприятия.

Припомняме, че от началото на май междинното звено и управляващия орган на оперативната програма се сляха в една структура.

Функциите на междинно звено бяха отнети от Агенцията за малки и средни предприятия. Въпреки че насърчаването на конкурентоспособността на българския бизнес е сред основните приоритети на правителството, в момента няма назначен ресорен зам.-министър в икономическото ведомство.

Първоначално постът бе заеман от Евгени Ангелов, който премина в съветническия екип на президента. Неговото място бе заето от Жулиета Хубенова, под чието ръководство се осъществи сливането на междинното звено и управляващия орган на оперативната програма. Хубенова обаче бе освободена от поста по нейно желание.