Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предприе спешно пет основни мерки за затягане контрола на граничните ни пунктове, свързани с нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от Македония и Гърция. Това обяви той в Петрич, където разговаря със селскостопанските производители и земеделци в южната община.

До 3 дни изпращам на ГКПП – Кулата и Златарево още две нови мобилни групи за контрол и така те ще станат четири. В новите мобилизирани групи вече ще има представители на НАП и експерти от МЗХ, освен митнически инспектори и гранични полицаи, каза вицепремиерът Симеон Дянков.

До часове ще бъдат командировани експерти от НАП и на всички по-големи борси, където да се ревизират документите на фирми вносители, тъй като, коментира Дянков, разполгаме с информация, че много от фирмите вносители са фантоми и вместо фактури представят на митническите власти нерегламентирани от закона документи.

В Петрич Симеон Дянков каза още, че до края на седмицата ще инспектира митница Кулата, за да се увери лично дали разпоредените от него антикорупционни мерки се изпълняват стриктно и се закани, че ще има сериозни наказания на държавните чиновници ако този контрол не се осъществява.

Симеон Дянков обеща, че още в рамките на днешния ден ще поиска от ресорния си колега в Македония пълен анализ на цените на продукцията, внасяна в България, тъй като е редовна практика полодовете и зеленчъците оттам да идват у нас на скандално нищожни стойности.