Поне с пет процента могат да поевтинеят билетите за междуградските превози, ако бъде приета новата транспортна схема, която е заложена в промените в Закона за автомоболните превози. Това съобщи председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Ивайло Константинов. Сдружението подкрепи готвените от Министреството на транспорта промени, с които се предвижда директни автобусни превози да има само между градовете с население над 30 хиляди души.

Според сдружението готвените промени в Закона за автомобилните превози ще намалят значително сивия сектор в автобусните превози. В момента делът на сивия сектор в бранша е около 30 %, а размерът на недекларираните приходи е 400 милиона лева на година, съобщи Константинов. На пазара има свръхпредлагане, а по републиканските пътища цари пълен хаос, коментира председателят на сдружението. Новата транспортна схема ще намали поне с 50 % разписанията на автобусите, смятат от бранша. Според Ивайло Константинов това ще повиши рентабилността на фирмите с около 10 %, което може да смъкне цената на услугата за пътниците с около 5 процента.

По думите на Константинов директни линии ще има до всички населени места с доказана необходимост. Подобно уверение даде преди дни транспортният министър Александър Цветков. Предстои днес Транспортната комисия в Народното събрание да разгледа готвените промени в Закона за автомобилните превози.