Мъчители на кучета в България – с това заглавие популярният германски вестник „Зюддойче Цайтунг“ описва българския обичай „тричане“, подлагащ на известно неудобство куче, което се завърта силно около едно въже над река и се оставя да падне във водата. Кучето след цялата процедура остава живо, но германските журналисти обвиняват селяните за жестокостта им към животното, с която те се опитват да отпъдят злите сили.

Конкретните селяни, заснети на нелицеприятни кадри, които вече обиколиха света на Интернет, са от странджанското село Бродилово. Премиерът на България Бойко Борисов публично осъди този варварски обичай, който според някои е прастар начин за посрещане на пролетта и за събуждане на плодородието на земята – а според други просто е използван в миналото да се отпъдят непослушните овчарски кучета, които са се навъртали около селото.

В най-бедната страна от Европейския съюз архаичните селски обичаи се сблъскват с урбанизираната модерност – коментира германската медия. Кметът на Царево Петко Арнаудов сега защитава хората в Бродилово и тяхната фолклорна традиция. Сам той преди пет години е забранил тричането на кучета, след като международните медии са се заели с този случай.

Само че сега трудните условия са принудили селяните да се върнат към обичая си – в изключително тежка икономическа ситуация тричането им дава надежда.

Всеки пътешественик сам може да установи ужасните условия, които царят в българските села – твърди авторът от Зюддойче. Сред тях спадат грозните бетонни постройки от времето на комунизма /бел.ред. в Странджа в много села са се строели бетонни блокчета/, както и пълното обезверяване, което се вижда ясно по хората.

От всички 27 страни от ЕС, България има най-висока смъртност: докато средно за Европа тя е 9.7 промила, за България смъртността достига 14.5 промила. Но в селата е даже по-страшно, като на всеки 1000 жители годишно умират 20, тоест двойно повече от средното за ЕС.

В България вече има около 200 обезлюдени селища, а в други 500 села живеят между 10 – 20 жители. Младите селяни, заради липсата на перспективи, предпочитат да се преместят в града – или направо в чужбина.

Като цяло населението на България драстично намалява, с 1.2 млн. души за изминалото десетилетие, до едва 7.5 млн. души /бел. ред. Последното преброяване вероятно ще покаже даже 7.4 млн. души/.

Така че селските традиции са обречени да загинат. Авторът обяснява на германските читатели какво е кукер и че дори на някои места в „югоизточната част на страната“ все още се танцува върху жарава.

Но с мъчение на кучета няма да се намери изход от демографското положение. Затова премиерът Борисов е обсъдил въпроса с главния прокурор и двамата са стигнали до решението, че глобите за измъчване на животни трябва да станат по-строги.

Какво ми пука от това?

Според коментар по темата от Дойче Веле, този обичай, макар несъмнено да изглежда нецивилизовано и грозно, определено е по-скоро безобиден, ако си спомним за коридата, например.

Тричането в България обаче придоби предизборна окраска, като средство за отклоняване на вниманието и демонстрация на политическа активност, с която да се замаже управленското безсилие.

Всеки ден българската политическа реалност ни носи по някаква подобна тема - която не само е абсолютно безсмислена, но е и вредна. От цялото това предизборно тричане обществото получавва световъртеж.