Само Wall Street печели от кризата в Детройт. Банкерите в Ню Йорк са взели повече от 474 милиона долара от града, който е твърде беден, за да плаща за неща като улично осветление.

 

Потъването на Детройт започна през 2005 г., когато бившият кмет К. Килпатрик, започна да пълни дупките в общинския бюджет със заеми. През тази седмица той беше осъден по обвинения в корупция. За въпросната година Килпатрик емитира дълг за 1.4 млрд. долара за финансиране на пенсионните плащания, пише Bloomberg.


Детройт в момента се опитва да избегне най-големия фалит на град в САЩ. Но ситуацията е критична. Безработицата рязко нарасна, а местните приходи намаляха, след като американската автомобилната индустрия се срина в началото на кризата. Много хора избягаха от града през последните години.

 

Общинските власти нямат пари за осветление, градски транспорт, поддръжка на улиците, защото са принудени да плащат лихвите по натрупаните задължения от последните 8 години. При това банките от Wall Street чакат първи на опашката на кредиторите.

 

През 1950 г. населението на града достигна 1.85 милиона. Оттогава кризата в американската промишленост се задълбочава и жителите на Детройт се топят. Вече данъците на по-малко от 700 000 души издържат общинската хазна. Служителите в полицията и пожарната са недостатъчно. Никой не ремонтира рушащите се сгради и улици.

 

Банки като UBS AG, Bank America Corp. Merrill Lynch и JPMorgan Chase & Co. са купили книжа за около 3.7 млрд. долара от облигациите, емитирани от 2005 г. насам, според данни на Bloomberg. Общите задължения на Детройт възлизат на около 15 млрд. долара, включително парите, дължими на пенсионерите.

 

Плащанията по дълга струват на градската управа 474 милиона долара, което е почти, колкото бюджета на полицията и противопожарната защита през 2013 г. По-голямата част от плащанията - 350 милиона долара, са по деривативни контракти, като суапове, предназначени да намалят лихвите по взетите кредити.