Цената на самолетните билети ще скочи заради новите летищни такси, които се въвеждат с промяната на закона за гражданското въздухоплаване. Това стана ясно на обсъждане на проекта в Министерството на транспорта.

Авиокомпаниите скочиха срещу новите такси, тъй като те ще увеличат разходите, което неминуемо ще се отрази и на цената на билетите. Йовко Йоцев, председател на асоциацията на българските авиокомпании обясни, че таксите ще увеличат разходите на авиокомпаниите, които и без това са натоварени и от поскъпването на горивата, а и заради кризата. Те са намалили цената на билетите с 20%, но сега ще бъдат принудени да я вдигнат.

Законът въвежда европейска директива, която изисква да има пълна прозрачност на образуването на летищните такси. Проектът въвежда летищна такса "секюрити" заради пеминаване на проверката на пътници и ръчни багажи от гранична полиция към летищата.

Твърдо сме против въвеждането на такса за шума, казаха превозвачи. Причината е, че в Европа според тях няма такава такса, а освен това самите авиокомпании променяли самолетния си парк с по-съвременен, който да има добри шумови характеристики.

Същото се отнася и за изхвърлянето на вредни газове в атмосферата, каза Йоцев. Въвеждат се и такса свето-техническо оборуване заради преминаването на съоръженията за осветление на пистите от РВД към летищата.

Представителите на леката и свръхлеката авиация също поискаха драстично намаление на таксите, които се плащат в момента за леките самолети. Причината е, че в България например се плащат  3650 лева за прехвърляне на един малък самолет, докато в Германия това струва 50 евро. Затова, в западните държави има стотици и хиляди частни самолетчета, докато в България са регистрирани 50-60.