Samsung Electronics спечели голяма правна победа срещу Apple, която заплашва да спре продажбата на по-старите модели iPhone и iPad в САЩ.

 

Американската Комисия за международна търговия постанови, че Apple е нарушил патента на Samsung, обхващащ технологията, използвана за изпращане на информация по безжични мрежи, съобщава WSJ.

 

Освен ако не бъде наложено вето от президента Барак Обама или решението не бъде блокирано от апелативен съд, то ще попречи на вноса на Phone 4, iPhone 3GS, iPAD 3G, iPAD 2 3G и iPAD 3.

 

Най-новите продукти на Apple, включително iPhone 5 и четвърто поколение на iPAD, не са засегнати.

 

След като дълги години бяха близки бизнес партньори, Samsung и Apple се превръщат във все по-силни съперници, които водят истинска война за пазара на телефони и таблети в цял свят. През последните месеци обаче корейската компания постепенно печели предимство.

 

Миналата година Apple спечели дело и 1 млрд. долара обезщетение срещу Samsung за патенти, свързани с iPhone, но оттогава е под непрестанен и засилващ се натиск от корейците.

 

Решението на ITC срещу Apple е до голяма степен неочаквано, защото първоначалната оценка беше, че американската компания не нарушава патенти на Samsung.