Британската банка Роял банк ъв Скотланд /Royal Bank of Scotland/ съобщи днес, че е продала на испанската банка Сантандер /Santander/ 318 филиала във Великобритания за около 350 милиона британски лири /558 милиона долара/ плюс нетната стойност на активите, предаде Асошиейтед прес.

Продажбата на филиалите, от които седем са в Шотландия, а останалите - в Англия и Уелс, както и други активи, свързани с тях, бе обявена още на 3 ноември 2009 година, уточни АФП.

Роял банк ъв Скотланд трябваше да се ангажира с тази продажба, за да не наруши правилата на ЕС за конкуренцията в рамките на помощта, получена по време на кризата от британското правителство, което вече притежава 83 процента от банката.

Пълната цена на продажбата няма да стане известна до приключването на сделката в края на 2011 година.

Роял банк ъв Скотланд  посочи, че нетната стойност на активите е била 1.9 милиарда британски лири през третото тримесечие на миналата година, но тази цифра е варирала значително.

Сантандер купува бизнес, който е обявил оперативна загуба за миналата година от 55 милиона британски лири. Испанската банката има вече 1300 филиала във Великобритания, отбелязва АФП. БТА