Държавното финансиране няма да бъде достатъчно, за да се посрещнат икономическите цели до 2015 г., смята президентът на Франция Никола Саркози. На форума срещу бедността, организиран от Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, той сподели убеждението си, че и частният сектор трябва да участва в създаването на специални финансови фондове, пише The Financial Times.

Изданието припомня, че Франция отдавна подкрепя т. нар. иновативни финанси в подкрепа на икономическия растеж. На форума за пореден път Саркози заяви, че иска страната му да даде пример като приеме данък върху финансовите транзакции – мярка, която САЩ и други големи икономики засега отказаха да въведат.

Финансите се глобализираха. Така че защо да не поискаме от финансовия сектор да се включи в борбата за стабилизиране на световната икономика с данък върху транзакциите, например, коментира френският държавен глава на форума.

Никола Саркози обясни още, че страната му смята да задели повече средства за подпомагане на икономическия ръст в световен план въпреки въздействието на кризата върху френската икономика, продължава изданието. Великобритания вече пое ангажимента да отдели 0.7% от Брутния си вътрешен продукт /БВП/ за подобни цели, въпреки че правителството предприе сериозни бюджетни съкращения, припомня The Financial Times.