САЩ и ЕС могат да помагат, но България трябва сама да разреши проблема с енергийната си зависимост . Това каза Хедър Конли, заместник-председател на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и директор на „Програма Европа”, в интервю за Агенция „Фокус”.

„САЩ и нашите партньори от Европейския съюз можем да помогнем, можем да предлагаме идеи, нашите компании могат да изразяват интерес към определени проекти, но в крайна сметка българското правителство и като цяло българският народ трябва сам да реши защо трябва да продължават да плащат по 300 млн. долара на година за енергия повече, от която и да е друга държава, защото не е постигната диверсификация”, посочи Конли.

По думите ѝ партньорите могат да помагат, но не могат да разрешат този проблем - това трябва българите сами да направят.

„Ние се надяваме, че българското правителство ще вземе някои важни решения относно енергийната диверсификация на страната, защото тази зависимост носи своите последствия – както финансови, така и намаляване на способността на България да взима самостоятелни решения”, коментира тя.

„Като страна-членка на НАТО, САЩ са обезпокоени от тази ситуация. Ние винаги се опитваме да помагаме, на лице сме, когато някой има нужда от помощ, но ние не можем да вземем тези решения вместо България”, категорична е Конли.