Администрацията на Обама обеща да потърси отговорност от правителството на Сирия за атаката с химически оръжия срещу цивилни граждани. Изглежда че САЩ и техните европейски съюзници все повече се приближават до решение за военна намеса в сирийската гражданска война.

Вчера държавният секретар Джон Кери осъди атаката, извършена през миналата седмица срещу предградие на Дамаск, като "страхливо престъпление" и поиска режимът на сирийския президент Башар Асад да понесе отговорност за нея.

"Клането на цивилни, убийството на жени и деца и невинни минувачи с химически оръжия е морално падение," заяви Кери пред репортери във Вашингтон. Президентът Барак Обама "вярва че трябва да има наказание за тези, които използват най-ужасните оръжия в света срещу най-уязвимите хора."

Обама е под растящ натиск от страна на европейските си съюзници за това да предложи на Конгреса предприемане на военни действия срещу режима на Асад. На 21 август в предградие на Дамаск са били убити повече от 1300 души с химически оръжия, според информация на сирийската опозиция, която публикува като доказателство видеозаписи от клането.

"Въпросът не е дали САЩ ще реагират, а как ще го направят," коментира пред Bloomberg Ричард Хаас, председател на Съвета за външни отношения в Ню Йорк.

Обама все още не е решил дали да използва сила, заяви вчера Кери, но определи като необходима военната намеса с оглед на действията на режима на Асад.

"Има много малко съмнение", че режимът на Асад "е виновен" за клането, каза Кери. "За нас е ясно, че сирийският режим държи контрола" върху химическите оръжия в страната.

По думите на държавния секретар, екипът от учени, изпратен от ООН, ще разследва само това, дали наистина са използвани химически оръжия, а не кой е отговорен.

Съюзниците, включително Великобритания и Франция, очакват Обама да реши дали да се обърне към Съвета за сигурност, според служител на ООН. Там обаче Русия има право на вето, а позицията на Москва е, че няма да позволи военна намеса в Сирия.

Според Хаас сухопътна атака е малко вероятна, както и опит за създаване на зона свободна от полети, тъй като и двете действия могат да срещат съпротива от руска страна. Ето защо САЩ вероятно ще заложат на ракетни удари.

Повече от 100 000 души са убитите в две-годишния конфликт в Сирия, а над 2 милиона бежанци са отишли в съседните страни, според данни на ООН.

Британският външен министър Уилям Хейг каза, че Великобритания е убедена, че Асад стои зад атаката на 21 август, съобщи BBC.

Правителството на Великобритания планира да реши днес дали да се обърне към Парламента за одобрение за предприемане на действия срещу режима в Сирия.

Обама заяви преди година, че използването на химическо оръжие от страна на Асад ще пресече "червената линия" по отношение на политиката на САЩ към Сирия.