Благодарение на операцията в Сирия руското влияние в Близкия изток нарасна до невиждани нива, докато позициите на САЩ в региона отслабват, отчита The Wall Street Journal.

Причината за това е, че поддръжниците на САЩ вече не виждат във Вашингтон надежден съюзник. На фона на активните мерки на Русия и Иран в Близкия изток става ясно, че САЩ губят доминиращата си роля в региона.

"Американското влияние и участие в делата на региона изживяват в най-тежката криза от Втората световна война", смята дипломатът Райън Крокър, бивш посланик на САЩ в Афганистан, Ирак, Сирия, Ливан и Пакистан.

Според него, в резултат на политическия вакуум в региона, започват да доминират точно тези сили, които Вашингтон се опитва да отслаби. Въпреки че Вашингтон продължава да поддържа значителна военна сила в Близкия изток, неговите съюзници и противници не вярват, че ще продължи да подкрепят своите приятели.

"В района вече няма нито една група, която подкрепя САЩ, което е поразително", отбелязва анализаторът на Международния институт за стратегически изследвания Емил Хока.

По думите му, либералните кръгове смятат, че Барак Обама изгражада авторитарна роля, а автократите виждат в САЩ несигурен съюзник.

Анализаторът смята, че Вашингтон най-накрая губи доминиращото си положение в Близкия изток.

"Този, който ще дойде след Обама, няма да има много пространство за действие. Не виждам стратегия дори за следващия президент. Отидохме твърде далеч ", убеден е Хока.

Съюзниците на САЩ в Близкия изток са загрижени и често се опитват да правят компромиси с Русия, отбелязва WSJ.

Израел, например, миналата година отказа да подкрепи предложената от САЩ резолюция в Общото събрание на ООН във връзка с Крим, а в момента не критикува и руските удари в Сирия.