Правителството на САЩ пуска за продажба голям дял от капитала на практически национализираната преди две години застрахователна компания - гигант AIG. След като наля в нея $ 180 млрд. пари на данъкоплатците, включително чрез програматаTARP (Troubled Asset Relief Program), финансовото министерство на САЩ е готово да излезе от позицията си там и да пресметне нетния ефект от действията си.

Прес съобщението за продажбата бе публикувано днес от държавния департамент по финанси, като в него е добавено становището на финансовият министър Тимъти Гайтнър. Според него раздялата с акциите на застрахователя е ключово, защото освен с инвестицията си в AIG, департаментът е на път окончателно да приключи със спасителната програма TARP. За нас е важно да спре финансовата паника, да се направи всичко възможно за предотвратяване на икономическия колапс и да подпомогнем процеса по запазване на работните места на американците, казва Гайтнър.

Ето и какви са параметрите на продажбата, която има потенциал да заинтригува не само Wall Street. Държавният департамент по финансите пуска за продажба 200 млн. акции на национализираната компания American International Group (AIG) по $ 29 за лот. По този начин ще бъдат набрани $ 5.8 млрд., като се предвижда евентуална продажба на допълнително количество от 45 млн. акции, с което общата сума на приходите да достигнат до $ 7.1 млрд.

След продажбата на дяловете в AIG у държавата ще останат 1.455 млрд. акции, както и $ 11.4 млрд. под формата на полагаеми се лихви. Процентът на участие в капитала на AIG ще намалее от 92 на 77%, след като дружеството издаде нови 100 млн. акции в одобрена от финансовия регулатор процедура по увеличение на капитала. 

След продажбата на обявените над 200 млн. акции, правителството ще има да прибира още $ 53.1 млрд. от AIG, които трябва да бъдат директно насочени към фонда TARP (Troubled Asset Relief Program). Фондът има да получава още $ 23.6 млрд. от банките Maiden Lane II и III. Сред последните плащания към фонда от последните дни бе това на Chrysler Financial, който внесе своите $ 5.9 млрд.