Западът и особено правителството на САЩ сериозно рискуват без да искат да се окажат в ролята на спонсори на неофашисткия терор в Украйна., пише известният американски експерт по въпросите на тероризма Гордън Хан в Geostrategic Forecasting Network.

Нито администрацията на Барак Обама, нито американските медии все още не са казали и една дума за заплахата от терор, надвиснала над Украйна и нейните съседи.

Напротив – и властите, и опозицията, и американският печат игнорират решаващата роля, която ултранационалистически и неофашистки групи в Украйна изиграха за свалянето на Виктор Янукович, както и подема на терора, налаган от десния сектор.

Все още няма нито един доказан случай антимайдановските жителите на Източна Украйна да са прибегнали до тероризъм, дефиниран като политическо насилие срещу цивилни граждани или неактивни полицаи или военни.

В същото време, има ясни доказателства за неофашистки терористични нападения на т. нар. "Десен сектор" и неговите съюзници, довели до смъртта на над сто души.

В подкрепа на тези твърдения са събитията в районите на Славянск и Мариупол, атаките на неофашисти в Лвов по време на честванията на Деня на победата, трагедията на 2 май в Одеса.

На сайта си "Десният сектор" пое отговорността за погрома в Одеса, определяйки случилото се като "поредната славна страница в националната история".

Въпреки това, лидерът на "Десен сектор" Дмитрий Ярош остава на свобода и продължава да събира нови групи екстремисти.

От своя страна Държавният департамент на САЩ се ограничи само до това да изрази съжаление за загубата на човешки живот "по вина на проруските сили". /БГНЕС/